Foto’s opslaan: meest gebruikte bestandstypen
Bestanden zijn er in enorm veel soorten en formaten en juist al deze soorten kunnen voor problemen zorgen. Niks is vervelender dan de ontvanger die de foto niet kan openen. Je ziet de termen: JPEG, PNG & GIF wel eens voorbij komen, maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen al deze bestandsnamen? Welke kun je het beste gebruiken en wat kun je ermee? In dit artikel vertellen we je graag wat meer over de meest gebruikte bestandstypen voor het opslaan van een afbeelding. Lees je mee?
.JPEG
JPEG staat voor Joint Photographic Expert Group en is het populairste fotoformaat. Dit komt, omdat de meeste camera’s en telefoons .jpg of .jpeg bestanden maken. Te gebruiken voor: delen van beelden met vrienden en familie
- Gangbaar formaat, iedereen kan het openen
- Vrij grote bestanden
- Je kunt de beeldkwaliteit maximaal behouden, maar ook kiezen voor kleinere bestandsgrootte
- Niet geschikt voor transparante achtergronden
Zit er een verschil tussen .JPEG en .JPG?
Nee, er zit geen verschil tussen beide. Het enige verschil is het aantal karakters. De term JPG bestaat, omdat eerdere versies van Windows een maximale 3-tekens limiet hadden wanneer het aankwam op bestandsnamen. Andere systemen zoals Mac of Linux hadden dit limiet niet. Tegenwoordig accepteren de Windows-besturingssystemen 3 of 4 tekens, maar omdat mensen al zó lang gebruik maken van dit type afbeelding zijn ze er niet meer gestopt. Je ziet dus nog steeds zowel JPG en JPEG voorbij komen.
.PNG
PNG staat voor Portable Network Graphics en is een vrij nieuw bestandsformaat. De bestanden worden slim gecomprimeerd en hebben geen kwaliteitsverlies. Te gebruiken voor: goede kwaliteit afbeeldingen waarbij je transparantie wilt behouden.
- Relatief kleine afbeeldingen
- Geschikt voor websites (!)
- Transparantie kan behouden blijven
- Weinig verlies van beeldkwaliteit
.TIFF
TIFF staat voor Tagged-Image File Format en is een ontzettend flexibel bestandstypen. Het is namelijk uitwisselbaar met elk fotobewerkingsprogramma. Te gebruiken voor: archiveren illustraties met maximale kwaliteit.
- Ondersteunt veel kleurstandaarden zoals CMYK, RGB en meer
- Ondersteunt transparante achtergronden
- Nemen veel ruimte in beslag
- Wordt vaak niet ondersteund door social media
.PSD
PSD staat voor PhotoShop Document en deze bestandstype wordt gebruikt bij het opslaan van foto’s via photoshop. Te gebruiken voor: opslaan van afbeeldingen waar je later nog verder aan moet werken.
- Ondersteund door alle programma’s van Adobe: Illustrator & InDesign.
- PSD is handig voor de ontwerper, maar niet voor de klant. Je kunt het alleen openen in een Adobe-ecosysteem.
- Veel klanten geven de voorkeur aan Windows photoviewer in plaats van een programma van Adobe.
.GIF
GIF staat voor Graphics Interchange Format en is een GIF-plaatje wat 256 kleuren kan bevatten. Dit plaatje is geschikt voor simpele tekeningen en de bestanden zijn vaak klein. PNG is de opvolger van GIF. Te gebruiken voor: animaties voor op het internet met lage kwaliteit.
- Veel verlies van kwaliteit vanwege beperkt kleurbereik. GIF is geschikter voor grafische afbeeldingen dan voor foto’s.
Heb je vragen over dit artikel of wil je dat we een artikel voor je schrijven? Stuur ons dan een berichtje of laat het weten in de comments.