5 tips om je productiviteit te verhogen tijdens werk

We kennen het allemaal wel: je wilt het liefst zo fit mogelijk opstaan, zo productief mogelijk te werk gaan en ook nog eens je hele to-do lijst afwerken. Leuk allemaal, totdat Covid-19 om de hoek kwam kijken. Door elke dag naar kantoor te gaan, kwam er vanzelf ritme in je dagelijkse bezigheden. Nu je (misschien) al maanden thuis aan het werk bent, zit dit wel even anders. Velen hebben waarschijnlijk hier al een aardig ritme in gekregen, maar toch is het altijd fijn om wat tips te krijgen hoe je dit nóg beter voor je zelf kunt inplannen. In dit artikel lees je vijf tips om je productiviteit tijdens (thuis) werken te verhogen.

1. Voldoende beweging

We kunnen het niet vaak genoeg roepen, maar het is zó belangrijk om voldoende te bewegen tijdens een dag werken. Waar je tijdens kantoordagen alleen in het half uurtje pauze de kans kreeg om wat frisse lucht te scheppen, kun je nu ook vanuit huis tijdens je welverdiende koffiepauze een kort stukje buiten wandelen. Door het bewegen maak je namelijk het stofje endorfine aan, wat ervoor zorgt dat je betrokkener en alerter bent.

kat-wandelen

2. Plan je taken

Het klinkt vanzelfsprekend, maar door je dag te beginnen met het maken van een planning zorg je overzicht en rust in je hoofd. Het fijnst is om dit een avond van tevoren te doen, want dan ga je met een rustig hoofd slapen en weet je al meteen waar je aan toe bent als je wakker bent. Het is slim om te beginnen met een klus waar je het meest tegen op ziet of begin met een klus die het meeste invloed heeft op je werk.  Let op: maak je planning realistisch. Door zoveel mogelijk te doen in een korte tijd kan best wat frustratie opleveren. Wat is er nu fijner dan je werkdag afsluiten met een afgewerkte to-do list?

3. Drink voldoende water

Wist je dat water drinken veel invloed heeft op jouw productiviteit? Door voldoende water te drinken (mannen: ongeveer 13 glazen (wow!) en vrouwen 9 glazen) zorg je ervoor dat je minder snel uitdroogt en het zorgt voor een uitbreiding van de grijze stof in je hersenen. Deze stof heeft invloed op het verwerken van informatie en dus een belangrijkste stof als je hard aan het werk bent. Niet alleen je brein heeft water nodig, maar ook je organen, spieren, huid en bloed worden hier blij van.

Kat-drinkt-water-kraan

4. Optimaliseer je werkruimte

Je werkruimte heeft een grote invloed op je algehele stemming en hoe je in staat bent om te presteren. We brengen immers zo veel tijd door aan ons bureau, of misschien wel eettafel nu, dat het verstandig is om hier een warme en aangename sfeer van te maken. We begrijpen dat het lastig is om in je woonkamer een werkruimte te organiseren, maar door georganiseerd aan de slag te gaan, geef je een stuk meer rust aan jezelf. En dit bevordert natuurlijk ook de staat van presteren. Zorg voor een opgeruimde tafel en probeer alle prikkels uit de weg te gaan.

5. Doe één ding tegelijk

Door veel dingen door elkaar te doen, raak je vaak snel overweldigd. Door aandacht met één taak bezig te zijn kun je dit voorkomen. Als we een grote hoeveelheid informatie moeten beheren en we telkens switchen van taak dan zorg je ervoor dat je alleen maar meer fouten zult maken. Zo krijg je sneller het gevoel van uitputting aan het einde van de dag en dan willen we juist even lekker ontspannen.

Probeer een tijdsblok te reserveren en werk dan ook met volle aandacht aan deze taak.

  • Zo geef je jezelf de mogelijkheid om concentratie op te bouwen, waardoor je meer uit je taak kunt halen
  • Het maakt je productiever en het werkt goed voor je geluk
  • Je ervaart minder stress
  • je staat vaker bewust bij taken die écht van belang zijn
  • Je vergroot op deze manier de kans dat je in een soort ‘flow’ raakt – zo’n diepe concentratie dat je eigenlijk helemaal de tijd vergeet en opgaat in het werk.

Opgaan in je werk is goed, maar probeer wel af en toe dat extra rondje te wandelen, genoeg water te drinken en te zorgen voor voldoende pauze. Succes!

Hoe ziet jouw werkdag eruit? Werk je vanuit huis of mag je alweer naar kantoor? We zijn benieuwd!

kat-slaapt-toetsebord