Hoe verhoog je de domein autoriteit van een website?

De domein autoriteit (ook wel domeinwaarde) geeft aan hoe belangrijk en relevante een zoekmachine jouw website vindt. Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met het verbeteren van je rankings op de website, dan is het verstandig om aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie. Een belangrijk onderdeel voor deze ranking is domein autoriteit. In dit artikel kun je lezen hoe je je domein autoriteit kunt meten en verhogen. 

Wat is domein autoriteit?

Domein autoriteit, ook wel afgekort als DA is een score die voortvloeit uit het aantal links dat naar een bepaalde website of webshop leiden. Deze metric is in het leven geroepen door Moz. Het is een voorspelling van hoe een website het SEO technisch doet in zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing. Hiermee wordt de kwaliteit beoordeeld en deze score wordt vervolgens aangeduid door middel van een cijfer op een schaal van 1 tot 100. Hierbij is 100 het hoogst haalbare.

Moz is op de DA gekomen door het samenstellen van:

 • Het aantal verschillende domeinen die naar een bepaalde website linken
 • Het totale aantal links dat er naar een website linkt
 • Mozrank

Wist je dat je het domein autoriteit van je website gemakkelijk kunt meten via Moz Link Explorer? Wanneer je de URL van je website invoert (nadat je een account hebt aangemaakt) kun je direct zien hoe hoog je pagina scoor op domein autoriteit. Zie je een lage score? Dan is het de hoogste tijd om je website te verbeteren zodat je sneller wordt gevonden.

Tip: je kan dit natuurlijk ook met de websites van je concurrenten doen om te zien hoe je ervoor staat.

Wat doet de concurrentie?

Door naar de website of webshop van je concurrenten te kijken die op dat moment een waardevolle nummer 1 positie hebben, kun je meteen kijken waar hun sterkste punten liggen. Zo wordt het voor jou een stuk duidelijker wat er nodig is om deze positie in de zoekmachine te bemachtigen. Heeft je concurrentie bijvoorbeeld een DA van 35? Dan is het aan jouw de taak om je DA naar 36 te brengen.

Mox explorer

Hoe wordt deze score berekend?

Als je je score wilt verbeteren, is het handig om te weten waaruit deze score wordt opgebouwd zodat je weet wat je precies aan moet passen.

Het aantal verwijzingen naar jouw website

Met verschillende tools kun je achterhalen hoeveel domeinen er naar het gelinkte domein verwijzen. Let op: het betekend niet altijd dat hoe hoger het getal, hoe beter de rating. Sommige links kunnen namelijk gesponsord en no-follow attributen mee krijgen.

De website autoriteit

Kwaliteit boven kwantiteit? Ja, dit geldt ook voor backlinks. Je kunt namelijk wel duizenden links hebben van verschillende domeinen met een slechte autoriteit, maar een aantal links van hogere autoriteit zul je veel meer aan hebben.

Hoe weet je nu of een link geschikt is? Dat kun je checken door te kijken of ze content van goede kwaliteit hebben en of het aantal nieuwe verwijzende domeinen is gegroeid. Als het de laatste tijd flink is gegroeid, dan zal dit in de toekomst (hoogstwaarschijnlijk) ook doorgroeien.

Neemt de autoriteit van je gelinkte website toe? Dan zal dit ook positief uitpakken voor je domein. Win-win!

Het aantal sites waar elk domein naar verwijst 

Stel je besluit om twee follow-links te gebruiken, een van bijvoorbeeld de Telegraaf en een van Nu.nl. Beide hebben een hoge autoriteit en staan ongeveer gelijk aan elkaar. Maar welke link zal nu het beste werken? Dit kun je checken door te kijken hoeveel verwijzende domeinen ernaar toe verwijzen.  Je ziet hieronder een duidelijk verschil. Zie jij het ook? Check de backlinks!

Nu.nl domein autoriteit

Telegraaf domein autoriteit

Hoe verhoog je je Domein Autoriteit?

Om een hogere domein autoriteit te behalen, zijn er een enkele belangrijke zaken die je kunt uitvoeren of waar je rekening mee kunt houden.

Zorg voor kwaliteit en relevantie

Zorg ervoor dat je veel content maakt (het liefst minimaal drie blogs per week) en die ook écht waarde bevatten. Denk dan aan SEO Proof blogs, zodat deze gevonden worden in de zoekmachines. Hoe je een goede SEO-tekst schrijft, lees je hier. Door toegevoegde waarde te bieden, creëer je hoge relevantie. Dit ga je uiteindelijk merken aan de hoeveelheid verkeer naar je website.

Interne link structuur

Waarom intern linken op je website belangrijk is? Je kunt het zien als een spinnenweb waar de robot van de zoekmachine overheen loopt. Door ervoor te zorgen dat je intern linkt naar andere delen op je website, zorg je ervoor dat alle pagina’s van je website met elkaar verbonden zullen zijn. Zo wordt er geen pagina over het hoofd gezien. Let wel op dat je de juiste pagina’s linkt om de relevantie zo hoog mogelijk te houden. Hieronder zie je een voorbeeld van een interne link:

Voorbeeld-interne-link

 

On-site optimalisatie

On-site optimalisatie is het gedeelte van zoekmachineoptimalisatie dat plaatsvindt op je eigen website. Het is namelijk het optimaliseren van je eigen website zodat hij hoger in de zoekresultaten komt.  Een aantal zaken die je op je huidige website kunt doorzoeken en waar verbeterpunten kunnen liggen, zie je hieronder.

 • Afbeeldingen comprimeren
 • Website snelheid
 • Ontbrekende meta descriptions
 • Interne & externe links vervangen
 • Broken links checken
 • Gebruik van H1 en H2 tags
 • Duplicate content bekijken
 • ALT tag voor afbeeldingen

Wist je dat je via bijvoorbeeld SEMRush een technische scan van je website kunt maken? Zo krijg je eenvoudig een overzicht met on-site elementen die je kunt optimaliseren en die natuurlijk uiteindelijk je domein autoriteit kunnen verhogen.

Backlinks

Om het artikel af te sluiten, willen we nog kort wat meegeven over backlinks, want backlinks verzamelen is niet wat je eenmalig doet. Het is een blijvend proces. Probeer ervoor te zorgen dat je minimaal één kwalitatieve backlink per maand krijgt. Hoe? 

1. Vraag om reviews in de bekende kring

2. Ontdek geschreven artikelen zonder link

3. Gebruik je social media kanalen

4. Link je website op verzamelsites

5. Gebruik je huidige netwerk

We hebben hier al eens eerder een artikel over geschreven. In dit artikel lees je meer over hoe je kunt starten met Linkbuilding. De website die naar jou website linkt moet wel relevant zijn en het is hierbij aan te raden om te linken vanaf een website die een hogere domein autoriteit heeft. Op die manier groeit je eigen domein autoriteit.

backlinks

Probeer vooral niet overhaast te werk te gaan. Zorg voor relevantie en een lange adem, zo werk je het beste gestructureerd aan je autoriteit. Heb je vragen over dit artikel of wil je dat we een artikel voor je schrijven? Stuur ons dan een berichtje of laat het weten in de comments.