Starten met videomarketing? Lees hier concrete tips & tricks
Videomarketing wordt stééds populairder. Video helpt je om van mensen in de doelgroep je klant te maken. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld op je website of via social media maar via video is én de geloofwaardigheid groter en zien de klanten wie achter het merk of bedrijf zit. Video is dus een belangrijk onderdeel binnen de totale marketing mix. In dit artikel laten we je graag kennis maken met videomarketing en de do en don’ts als je hiermee wilt starten. Veel leesplezier! Je kunt daarnaast onze LinkedIn, artikelen, Facebook, of Instagram in de gaten houden om elke dag je kennis bij te spijkeren over diverse gerelateerde onderwerpen. We geven je de beste tips en tricks die voor ons uitermate goed werken, zodat je al onze fouten niet hoeft te maken.
Onderwerp video
Nu je dit artikel leest, ben je misschien wel van plan om in de toekomst video’s te maken voor je bedrijf, maar waarover dan eigenlijk? Maak hierbij geen video’s over alles wat je zelf graag wilt vertellen, maar maak video’s over alles wat je klant wilt horen of weten.
- Komen er vragen binnen via je helpdesk of via de mail waar je via video goed antwoord op kunt geven?
- Wat voor soort vragen komen er wanneer je je bedrijf gaat voorstellen of gaat pitchen?
- Krijgen de salesmensen in je bedrijf bepaalde verzuchtingen of bezorgdheden? Probeer deze te verdelen in subcategorieën en maak hierover handige video’s.
Verschillende kanalen
Nope, je wilt het liefst niet je doelgroep bombarderen met 5 keer hetzelfde filmpje op alle kanalen, dus probeer hier verschil in te maken. Op LinkedIn trek je weer een heel ander publiek dan op Facebook, waar ze liever kijken naar een huisdier die wat raars doet of iemand die een grappige blooper maakt.
- Start met één lange video. Dit is dan meteen de basis van je content en wordt ook wel de kern content genoemd. Dit kun je vervolgens weer opdelen in kleinere snippets om vervolgens op andere kanalen in te zetten.
- In een uitgebreide blogpost kun je bijvoorbeeld de lange video gebruiken en een kleine teaser is ideaal voor op Facebook. De tip vanuit de video kun je weer mooi plakken op LinkedIn en zo kun je voor elk sociaal netwerk een stukje video publiceren vanuit de kern content.
Lengte en afmeting
Zodra je een goede en informatieve video hebt gemaakt, wil je graag dat de gebruiker zijn aandacht blijft behouden zodat de boodschap van de video goed overkomt. Of het nu je merkverhaal is of de waardepropositie, benadruk het in een korte tijdspanne.
Wist je dat?
- Bij advertenties van 15 seconden ongeveer 90% blijft kijken
- Bij een video advertentie van 30 seconde nog maar 67% blijft kijken
Heb je meer tijd nodig om je boodschap over te brengen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de nieuwsgierigheid van de klant blijft wekken.
Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de uitlijning van je video. Op elk platform heb je immers andere afmetingen nodig om een video goed te publiceren. Kijk hierbij per platform voor de juiste afmetingen zodat de video op zowel desktop op als mobiel perfect uitlijnen. Een aantal voorbeelden zie je hieronder:
YouTube:
Video: 1920 x 1080
Instagam:
Vierkante video: 600 x 600
Horizontale video: 600 x 315
Verticale video: 600 x 750
Facebook:
Desktop video: 470 x 264 500 tekens
Mobiele video: 560 x 315 110 tekens
Rechterkolom video: 254 x 143 90 tekens
Thumbnail kiezen
De afbeelding die wordt getoond wanneer de video niet afspeelt, wordt de thumbnail genoemd. Door een uitnodigende en prikkelde thumbnail te maken, zorg je ervoor dat er sneller op de video wordt geklikt, waardoor je ook meer views krijgt. Het is dus vooral belangrijk om goed de aandacht te trekken. Dit kan je zowel met beeld als met de titel van de video doen. Hieronder zie je een voorbeeld:
Ondertiteling van de video
Wist je dat het ondertitelen van een video impact kan hebben op je SEO? Het ondertitelen van een video kan handig zijn omdat niet iedereen altijd een video met geluid kijkt en daarnaast blijft de boodschap ook beter hangen als er beeld en tekst bij is. Daarnaast geeft ondertiteling Google de kans om de tekst bij de video te vinden en deze te indexeren. Door je YouTube video perfect te optimaliseren, kan Google het best waarderen als je een nette YouTube-video in een mooie landingspagina embed.
Heb je vragen over dit artikel of wil je dat we een artikel voor je schrijven? Stuur ons dan een berichtje of laat het weten in de comments.